Tot ce trebuie sa stii despre turmeric – tratament natural

ingrediente condimente

Ai auzit de turmeric / curcuma? Nu este doar un condiment gustos ci și un remediu terapeutic important. Află beneficiile acestuia și modul de întrebuințare.

Ce este turmericul (curcuma longa, curcumin, curcuma) ?

Turmericul apartine familiei Zingiberaceae, din care face parte si ghimbirul.

In forma neprelucrata este o planta de dimensiuni mici, originara din India. Radacina este formata din mai multi rizomi.

Din radacina plantei se obtine condimentului denumit turmeric si extractul cu uz medicinal numit curcumina ce se regaseste mai cu seama in sucul BIO pur 100%.

Turmericul este o planta erbacee inrudita cu ghimbirul. Este cultivat atat în India, dar si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa.

radacina de turmeric curcuma

Praful se obține din rizomi iar sucul prin presare la rece.

Ca raspandire a plantei cultivate se mai aminteste: Marrakech (Maroc). Zona cu cea mai mare utilizare din tot nordul Africii, plus sudul Spaniei si in regiuni intinse ale Chinei, nu doar in sud.

Cel mai adesea, turmericul este utilizat sub forma de pulbere obtinuta din rizomi, in special in Maharashtra, Goa, Konkan si Kanara. Il regasim si intr-o forma mult mai concentrata in sucul BIO presat la rece si pur 100%.

Planta are nevoie de o clima cu caldura constanta de aproximativ 20-30 grade C si multa ploaie pentru a se dezvolta. Odata cules, daca nu sunt utilizati în stare proaspata, rizomii sunt fierti timp de aproximativ 30-45 de minute. Apoi se usuca în cuptoare la cald, dupa care sunt transformati prin macinare într-o pulbere de culoare galben-portocaliu.

Cum se consuma turmericul pentru proprietati curative?

Ingredientul activ din turmeric este curcumina, o substanta cu gust putin amar, piperat, si miros asemanator cu mustarul. Curcumina este folosita des cu scop medicinal, pentru numeroasele ei proprietati terapeutice.

  • Sucul extras din radacina prin presare la rece, are proprietati antibiotice mai pronuntate, dovedindu-si eficienta terapeutica in infectiile respiratorii, infectii urinare si infectii digestive.
  • Pulberea de turmeric este folosita drept condiment în bucatarie, pentru colorarea preparatelor si pentru a da culoare amestecurilor de condimente. Aceasta are are o aroma minunata, lemnoasa, si este folosita de multe mii de ani, prima data pe post de colorant, apoi cu scop medicinal si culinar.
  • Frunzele de curcuma sunt folosite deseori in India pentru pregatirea diferitelor feluri de mancare dulci, lucru realizat prin amestecare acestora cu faina din orez sau nuca de cocos.

Turmericul are un miros asemanator cu cel al ghimbirului, insa aroma sa bine definita este mai puternica si mai picanta.

Este folosit  în bucataria asiatica, in special, drept condiment. Acesta are un gust iute amarui, aromatic. Este perfect pentru aromarea legumelor trase la tigaie sau pregatite la abur sau la cuptor, aromarea carnii de pasare si a preparatelor din carne de pasare.

Poate fi folosita la prepararea de curry drept colorant alimentar, dar si drept condiment.

Turmericul se foloseste in multe amestecuri de condimente

Se foloseste in multe amestecuri de condimente

Turmericul este utilizat ca si conservant în mancaruri, in cosmetica si cu succes în medicina traditionala, dar si drept colorant pentru vopsirea hainelor.

Folosit drept condiment, este nelipsit din bucataria indiana, in primul rand datorita proprietatilor antibiotice, care contribuie la prevenirea afectiunilor digestive.

Top cele mai importante 5 beneficii turmeric

turmeric beneficii pentru sanatate

Specialiștii sustin cu studii amanuntite urmatoarele proprietăți ale turmericului:

  • anti-inflamatoare
  • stimulare a sistemului imunitar
  • regenerare a celulelor hepatice
  • îmbunătățire a metabolismului
  • de vindecare a afecțiunilor dermatologice

Mai mult, în ultimii ani a fost demonstrată și eficiența plantei pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor tumorale.

Proprietatile turmericului demonstrate stiintific

Deși cu o istorie de peste cinci milenii, proprietățile terapeutice și curative ale turmericului au fost demonstrate doar în urmă cu câțiva ani, când profesorul american de origine indiană Bharat Aggarwal, a studiat îndeaproape plantele medicinale din țara de origine.

El a fost cel care a demonstrat că substanța numită curcumină are efectul de a stopa divizarea și migrarea celulelor canceroase în organism.

Iata cateva din beneficiile uimitoare pentru sanatate:

  • ajuta la tratarea gastritei
  • artrita
  • amelioreaza simptomele diferitelor alergii
  • tratarea diabetului
  • potentiaza efectul medicamentelor chimiterapeutice/

Aceeași echipă condusă de Bharat Aggarwal a demonstrate eficacitatea curcuminei în tratamentul gastritelor, al artritelor și în ameliorarea simptomelor diferitelor alergii.

Cercetările de laborator au evidențiat un important potențial în tratarea diabetului, a bolilor autoimune, precum și a bolilor de inimăși ale sistemului circulator.

Mai mult, cercetările au evidențiat faptul că extractul de turmeric, mai precis curcumina, are efect sinergic față de medicamentele folosite în mod tradițional în chemoterapie, respectiv are capacitatea de a potența eficiența acestora.

Tratament inca din occident

În medicina occidentală, prima utilizare a extractului de turmeric a fost în 1937, când a fost folosită cu success în terapia colecistitelor.

Până în anul 2012, s-au desfășurat nu mai puțin de 67 de studii clinice, alte 35 fiind în plină desfășurare.

S-a demonstrat că administrarea zilnică a 8 g de extract de turmeric nu produce nici un fel de efecte secundare.

Cum se consuma turmericul?

Se recomandă consumul zilnic de 15 ml suc turmeric pur sau diluat în apă, dimineața pe stomacul gol.

Preventiv, primăvara se pot face cure sezonale de câte 3 luni.

În timpul chemioterapiei se recomandă consumul de turmeric alături de doze mari de vitamina C.

Cum se poate folosi condimentul in mancare?

Turmericul se poate folosi la prepararea in casa a propriului amestec de curry prin combinarea semintelor de schinduf si de chimen cu chilli, a semintelor de mustar cu boabe de piper negru si sare.

Se poate adauga direct, in preparate cum ar fi chutney (amestecuri de condimente, fructe si legume). Se poate folosi la condimentarea muraturilor, alaturi de mustar, la mancaruri gatite cu carne de pui, rata, curca, orez, ca si dressing pentru salate sau cu legume.

Folosit împreuna cu conopida in diverse preparate, turmericul ajuta la prevenirea cancerului de prostata.

Bucataria asiatica

Turmericul este ingredientul de baza pentru a prepara tagine marocan sau un curry autentic.

Se utilizeaza la prepararea lipiilor in casa. Se poate utiliza la prepararea de ciorbe de legume, de pui sau de vita.

Se adauga atunci cand se calesc ceapa si legumele pentru a da o culoare placuta ciorbei fara sa-i schimbe gustul traditional (circa o lingurita rasa).

Bun pentru prepararea unei fripturi delicoase

Turmericul se poate folosesti ca baza cand se marineaza carnea care urmeaza a fi pregatita la gratar/cuptor. Exemplu: pieptul de pui marinat in ulei de masline/ turmeric/ verdeturi/ sare/ piper pentru a obtine un preparat gustos, zemos, viu.

turmericul utilizat in bucatarie pentru mancare

Carnea de pasare, pregatita la cuptor, unsa cu unt si asezonata cu turmeric,sare grunjoasa si piper proaspat macinat este delicioasa. Aceasta capata la suprafata o piele crocanta, colorata in aramiu si raspandesc miroazne tainice, ce gadila placut narile mesenilor.

Purcelul de lapte capata si el o culoare aramie, iar soriciul este crocant daca se unge cu untura de porc si se presara turmeric si boia afumata de ardei.

Ofera un gust deosebit

Se mai foloseste turmeric cand se prepara omletapentru a obtine o culoare minunata, intensa a preparatului (un varf de cutit pentru o omleta din doua oua).

Se adauga turmeric cand se pregatesc legume la cuptor (amestecul dorit de radacinoase – cartofi, telina, patrunjel, morcovi, pastarnac cu dovleac, conopida, brocoli), cca. o lingurita la o cantitate de 500-700 grame de legume;

Se poate pune turmeric atunci cand se pregateste o salata de oua cu maioneza sau chiar in maioneza, cand se pregateste maioneza in casa.

Curcuma – colorant natural si condiment

Curcuma (cunoscuta si sub denumirea de curcumina) este uneori folosita ca un colorant alimentar pentru a da preparatelor o culoarea de galben bogat. Aceasta este utilizata în bauturi, conserve si produse de patiserie, produse lactate, inghetata, iaurt, prajituri galbene, suc de portocale, biscuiti, floricele, dulciuri, cereale, sosuri, gelatine, etc. Este un ingredient important in cele mai multe pulberi curry.

Frunzele de turmeric sunt utilizate pentru a împacheta si gati mancarea. Aceasta utilizare a frunzelor de curcuma are loc de obicei în zonele în care turmericul este cultivat pe plan local, deoarece frunzele utilizate sunt proaspat culese. Frunzele de turmeric dau mancarii un gust distinctiv.

Curcuma este folosita pe scara larga drept condiment pentru gatitul retetelor specifice din Asia de Sud si Orientul Mijlociu. Destule feluri de mancare traditionale persane utilizeaza turmericul ca ingredient principal. Majoritatea bucatelor prajite din bucataria iraniana constau intr-un amestec de ulei si ceapa cu turmeric, peste care se adauga alte ingrediente.

In Nepal, curcuma este foarte raspandita si utilizata in multe preparate cu legume si carne, insa este utilizata si pentru potentialul ei in medicina traditionala.

In Africa de Sud, curcuma este intrebuintata pentru a colora bobul orezului alb fiert.

prafuri de condimente si tumeric pulbere

Turmericul este intalnit cel mai des sub forma de pulbere,  insa il regasim si intr-o forma mult mai concentrata in sucul BIO presat la rece.

In Vietnam, curcuma sub forma de pulbere este folosita pentru a colora si spori aromele preparatelor traditionale precum xeo banh, banh khot sau mi quang. Pulberea mai este utilizata si in numeroase alte retete, fiind amestecata in mancarurile prajite si in diverse supe.

Turmericul a ajuns in Europa in perioada medievala, devenind cunoscut sub denumirea de sofran indian fiind utilizat drept alternativa a condimentulului sofran, una din cele mai scumpe substante de pe pamant la ora actuala.

Beneficiile terapeutice

Sa vorbim putin si despre uzul medicinal al turmericului, pentru ca aceasta planta are si o serie de proprietari terapeutice importante.

In scop terapeutic mai ales, recomand sucul bio pur 100% presat la rece, deoarece substanta activa este net superioara fata de alte forme de prezentare ale turmericului.

Eficienta sucului de turmeric, demonstrata stiintific

Acest lucru este demonstrat si de un studiu efectuat in spectru KIRLIAN.

A fost utilizat un sistem complex, original, de achizitie de imagini electrostatice in electroluminiscenta, de frecventa inalta, de tip KIRLIAN, cu ecran electrod transparent, expunere la lumina ambientala, software de achizitie si prelucrare de imagine, controlat si dispozitiv de spectrometrie MINOLTA, modificat, controlat prin software dedicat.
In imaginea obtinuta pe suc de turmeric BIO pur 100% presat la rece se observa descarcari luminiscente de tip granular, confluente si difuze cu o medie a intensitatii luminoase relative de cca 78p din 100p posibile, fapt care denota un grad crescut de activitate moleculara in solutie. Inregistrarile spectrometrice succesive pun in evidenta o deplasare a spectrului KIRLIAN intre 623 nm si 782 nm, cea ce denota o deplasare spectrala, predominent spre rosu, ceea ce poate semnifica o activitate organica, predominant antiinflamatorie.
In imaginea prezentata si obtinuta pe o solutie fiziologica de extract de Curcumin pur 1000 mg in 30 ml solutie fiziologica 9%, se pune in evidenta o intensitate luminoasa scazuta cu cca 45% comparativ cu imaginea obtinuta pe suc cu concentratie 100% suc turmeric presat la rece si o distributie compact difuza a descarcarii electroluminiscente de tip KIRLIAN. Spectrul in cazul acestei solutii de Curcumin este inregistrat in domeniul intre 570nm – 664 nm, ceea ce poate semnifica o activitate predominent antioxidanta.

Spectrul in cazul acestei solutii de Curcumin este inregistrat in domeniul intre 570nm – 664 nm, ceea ce poate semnifica o activitate predominent antioxidanta.

Ce contine sucul de turmeric?

In sucul BIO de turmeric se regasesc mai multe substante importante pentru organism: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa-turmerone si beta-turmerone, alfa-curcumen si zinziberen), monoterpene, curcumina (colorant de culoare galbena), saruri minerale, turmeriu peptida (peptide solubile) si polizaharide.

In afara de substanta curcumina, sucul BIO de turmericul pur 100% mai contine in concentratii mari fier, mangan, si in concentratii mai reduse potasiu si vitamina B6, diverse vitamine si minerale care contribuie pozitiv la sanatatea organismului daca sunt consumate constant, cu moderatie.

Actiune terapeutica suc de turmeric

Studiile de specialitate arata  sucul de turmeric BIO pur 100%:

  • are actiune colagoga, coleretica;
  • stimuleaza eliberarea bilei;
  • imbunatateste capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism;
  • are actiune anti-mutagenica, anti-cancerigena;
  • inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si a metastazelor (cancer de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele);
  • are actiune anti-inflamatorie, hepato protectoare, anti-oxidanta;
  • are proprietati antibiotice, anti-bacteriene si antivirale;
  • imbunatateste circulatia sangelui;
  • are efect anti-aterosclerotic, anti-agregant plachetar;
  • previne formarea trombilor vasculari;
  • previne infarctul;
  • purifica sangele;
  • reduce nivelul colesterolului;
  • previne boala Alzheimer si efectele sale prin dizolvarea micro-placilor care se formeaza intre neuronii din creier;
  • creste mobilitatea articulatiilor si a tendoanelor;
  • reduce tumefactia;
  • este febrifug;
  • calmeaza tusea si durerea in gat;
  • inmoaie secretiile bronsice;
  • are actiune hemostatica, cicatrizanta;

Compusul activ din turmeric – curcuma

Curcuma este o substanta folosita traditional de multe mii de ani, cunoscute fiind efectele sale ca remediu pentru boli de ficat, dureri de somac, pentru vindecarea anumitor rani, lucru posibil datorita proprietatilor antimicrobiene.

Sucul de turmeric este utilizat ca medicament pentru diverse boli, dureri, rani si afectiuni de piele, pumonare, ale sistemului gastro intestinal, tulburari hepatice sau entorse. Sucul de turmeric este folosit frecvent in cazul afectiunilor de piele, varicelei, zonei Zoster, eczemelor, scabiei si diverselor alergii.

Laptele de turmeric (denumit Manjal Pal) este o reteta de lapte cald care este apoi amestecat cu sucul de turmeric BIO. Manjal Pal este un remediu pentru febra, fiind des utilizat in Tamil Nadu (sudul Indiei).

Sucul de turmeric este intrebuintata in Tamil Nadu pe post de antiseptic in cazul ranilor deschise, in timp ce turmericul cu var stins (Chun-holud) este utilizat pentru oprirea sangerarilor.

 Compusul activ al sucului de turmeric, curcumina, este utilizat pe scara larga pentru efectele sale biologice. Vorbim aici despre actiuni anti inflamatoare, anti oxidante, anti tumorale, anti bacteriene si anti virale, existand foarte mult potential pentru utilizarea in medicina clinica. In cea chinezeasca, acest compus este folosit ca anti septic si pentru tratarea infectiilor.

Mai mult, sucul de turmeric este studiat în raport cu boala Alzheimer, diabet si a altor tulburari clinice.

Alte indicatii terapeutice ale turmericului

Consumul sucului BIO de turmeric, este indicat in cazul tulburarilor circulatorii, hematoamelor, luxatiilor, contuziilor, febrelor musculare, bolilor hepato-biliare, flatulentei, icterului, hemoragiilor, colitei ulcero-hemoragica, bolii Crohn, artritei reumatoide, infectiilor respiratorii, cancerului si afectiunilor reumatismale.

Studii recente au demonstrat ca principalul “ingredient” al sucului de turmeric, curcumina poate cauza o crestere usoara, masurabila, a nivelului de proteine Peptida Antimicrobiana Catelicidina (CAMP), una din componentele importante ale sistemului nostru imunitar. CAMP este cunoscuta in principale pentru rolul jucat in prevenirea infectiilor de orice fel.

Rolul acestei proteine este de a combate si a indeparta agentii patogeni (bacterii, virusi, fungi etc.), chiar si in cazul in care organismul nostru se loveste de ei pentru prima data.

Substanta curcumina ajuta organismul sa combata si sa distruga unele celule canceroase prevenind raspandirea acestora in corp. In plus, curcumina ajuta la prevenirea dezvoltarii vaselor de sange care alimenteaza celulele canceroase (angiogeneza).

Administrarea in scop terapeutic al sucului de turmeric

Sucul de turmeric, se poate administra cate o lingura de trei ori pe zi in amestec cu suc de fructe. Recomandam combinarea cu suc de morcov, mar, portocale, struguri, suc de legume sau simplu.

Precautii si contraindicatii in administrare

Atentie: Daca intentionezi sa consumi sucul BIO de turmeric sau orice alt tratament naturist in scopuri medicinale este necesar sa discuti cu medicul tau. Automedicatia fara a urma sfatul unui medic poate avea consecinte grave.

 Sucul BIO de turmeric nu se foloseste in cantitati mari deoarece poate produce iritatie gastrica. In zonele în care se foloseste in mod traditional la condimentarea alimentelor incidenta ulcerului gatric este mult mai frecventa.

Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante si nu numai ele trebuie sa foloseasca cu precautie (si numai sub indicatia medicului) orice preparat fitoterapeutic pe baza de turmeric.

De ce sa nu consumam turmeric?

Atenție! Nu se recomandă consumul de turmeric/curcuma în cazul femeilor însărcinate.

Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante (aspirină, warfarină, etc) să folosească cu precauție extractul de turmeric. Utilizati doar sub supravegherea medicului curant.

Nu se recomandă consumul  turmericului combinat cu usturoi, ghimbir, angelică și gingko biloba.

Se depozitează în spații întunecoase și răcoroas

Cu gandul ca ti-a placut acest articol si ca ai aflat cateva lucruri noi utile despre turmeric, unul dintre cele mai importante condimente exotice.

Daca nu ai incercat inca acest condiment speram ca acum ai un motiv in plus sa o faci. Nu uita sa trimiti acest articol prietenilor tai. Daca ai aflat lucruri noi si povesteste-ne aventurile tale culinare in sectiunea de comentarii de mai jos.

One thought on “Tot ce trebuie sa stii despre turmeric – tratament natural

  1. Pingback: Artrita - simptome, cauze, tipuri si cum o putem trata in mod natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.