Cum vopsim ouăle natural de Paști?

Mai este foarte puțin până la marea sărbătoare a bucuriei Învierii lui Hristos. Fie că sărbătorim Paștele, iepurașul  sau doar ne bucurăm de zilele de sărbătoare în familie de pe masa noastră sunt nelipsite ouăle vopsite. Ține de noi dacă alegem să vopsim ouăle natural de Paști.

Avem o varietate de modalități pentru vopsirea ouălor pentru Paște, fie că alegem să vopsim ouăle natural fie că alegem să apelăm la vopsele chimice.

Vopsele sintetice care se vând frumos ambalate și ne oferă o variantă de a avea o multitudine de culori în coșul nostru, ne livrează pe lângă culoare și multe substanțe dăunătoare organismului nostru.

Printre cei mai utilizați adezivi ce intră în compoziția vopselor de ouă livrate la plic se află:

–  azorubina (E 122) – o substanță interzisă în țări ca Suediaa, Japonia, Canada, Norvegia, SUA. E122, ca și ceilalți coloranți alimentar obținuți prin sinteză din produse petroliere, produce reacții alergice și agravează astmul. Alte reacții adverse: erupții cutanate, edem, cancer al vezicii urinare.

Atenție! Alimentele ce conțin azorubină nu sunt recomandate copiilor deoarece această substanță produce sindromul hiperactivității și lipsei de concentrare.

– albastru briliant FCF (E133)  un aditiv alimentar periculos ce este interzis în peste 10 tari din Uniunea Europeană.  Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice, poate produse reacții alergice în cazul persoanelor astmatice. Este considerat de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit împreună cu alţi coloranţi.

Datorită procesului de obţinere, E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu.

acidul citric (E330) – responsabil pentru distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Alte efecte ale acidului citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree şi crampe abdominale.

Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie să consumaţi alimente ce conţin acid citric dacă suferiţi de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

tartrazina (E102) –  interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. Tartrazina poate produce și cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie.

Tartrazina  nu este recomandată (în multe țări este interzisă) în produsele alimentare ce sunt consumate de copiii sub 3 ani. La copii, tartrazina poate produce sindromul ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate. Copiii afectați de acest sindrom iși pot controla greu comportamentul și au probleme în a fi atenți la ceea ce se întampla în jurul lor.

Dacă totuși alegeți să vopsiți produsele în mod chimic, vă recomandăm să vă ajutați organismul în eliminarea cât mai rapidă a acelor substanțe dăunătoare. Zeolitul – detofixiant 100% natural și Aloe vera ferox nu ar trebui să lipsească din meniul dvs.

Tu ce alegi să pui pe masă?

Legume, fructe, alimente naturale sau substanțe chimice cu efecte dăunătoare asupra organismului?

Natura ne oferă ca de fiecare dată surse inepuizabile pentru a vopsi în mod natural ouăle. Pe lângă faptul că poate fi o activitate care poate fi desfășurată împreună cu copii, va rămâne o amintire pentru toată viața.

Eu îmi amintesc cum în fiecare an, în săptămâna sfintelor pătimiri abia așteptam momentul vopsirii ouălor roșii cu coji de ceapă, alegeam cele mau frumoase frunze din grădină și înfășuram oul în ciorap pentru a avea cele mai diverse modele.

Ouă vopsite în mod natural

Cum putem obține culorile potrivite pentru vopsire:

Roșu: foi de ceapă roșie;

 

Galben: turmeric praf;

Portocaliu: foi de ceapă albă;

Roșu închis: amestecăm foi de ceapă roșie cu foi de ceapă albă;

Maro: cafea tare;

Verde: frunze de spanac;

Albastru: foi de varză roșie;

Mov sau roz inchis: sfeclă roșie;

 

Mod de preparare:

– întâi pregătim vopseaua naturală punând la fiert foi de ceapă sau frunze de varză roșie, în funcție de culoarea pe care o dorim. Fierberea poate dura de la 20 min la 1 oră în funcție de intensitatea culorii dorite.

– degresăm ouăle;

– pentru realizarea unor modele, și acestea naturale, pe fiecare ou se pot presa frunze, fire de iarbă, frunze de patrunjel, orice găsiți la îndemână; înfășurați oul în ciorap fin de damă, legați bine la capăt cu ată, aveți grijă să fie presată bine frunza pentru a u pătrunde culoarea sub model.

Cu ajutorul unui ciorap pot fi vopsite 6-10 ouă.

– adăugăm ouăle degresate în apa pregătită pentru vopsit în care adăugăm și o lingură de oțet pentru fixarea culorii.

– fierbem 8-15 min.

– apoi scoatem ouăle și le ungem cu puțin ulei sau slănină pentru luciu.

Să nu ne răpim această bucurie cumpărând totul de-a gata. Bucuria unei astfel de activității poate fi o ancoră în păstrarea tradițiilor familiei și tradițiilor naționale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.