Obezitatea – cauze, tratament, metode de prevenire, riscuri

Obezitatea tratament naturist Obezitatea Complicatii

Obezitatea reprezintă o problemă mondială foarte serioasă ce se clasează pe locul doi mondial după fumat, în topul mortalității și bolilor ce au un efect impactant asupra vieții persoanelor indiferent de sex, vârstă, culoare și rasă.

A devenit un subiect foarte mediatizat în ultima perioadă însă, din păcate, nu se oferă înformații de calitate și puțini tratează cu seriozitate această problemă. Obezitatea a devenit aproape o situație normală cu care ne confruntăm fiecare pe parcursul vieții.

Statisticile din 1976 spun că 1 din 5 persoane din România era diagnosticată cu obezitate, în 2015 statisticile sunt mult mai alarmante deoarece spun că 3 persoane din 5 sunt diagnosticate cu prognostic de obezitate și o constatare foarte tristă că aceste persoane ajung la medic sau specialist abia după ce au testat tot felul de diete și tratamente consumate necorespunzător.

Obezitate poate fi definită ca o creștere a greutății corporale cu aproximativ 20% peste greutatea ideală ce variază în funcție de înălțime, sex și vârstă, cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime sub formă de țesut adipos. Obezitatea este o tulburare complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală.

Obezitatea nu este doar o preocupare pentru aspectul fizic, aceasta mărește riscul bolilor și al problemelor de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și hipertensiunea arterială.

Vestea bună este că și scăderea modestă a greutății poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. Schimbările dietetice, creșterea activității fizice și schimbările de comportament vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Medicamentele cu prescripție și chirurgia ori terapii si tratamente naturiste cu pierdere în greutate sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.

Cauzele obezitatii in Romania

obezitate cauze tratament naturist cum sa slabesti infografic

Sedentarismul în România

În România, peste 50% din populaţie are probleme de sănătate, din cauza supra-alimentării şi a lipsei de activitate fizică.

Tehnologia a evoluat şi am fost constrânşi să ţinem pasul. Numărul maşinilor s-a înmulţit, telefoanele mobile şi internetul au redus drastic drumul până la oficiul poştal, iar televizorul cu telecomandă şi televiziunile PayPerView au eliminat până şi tentaţia de a merge la cinematograf. Sănătatea noastră are de suferit şi odată cu ea se duce şi forma fizică. Specialiştii în domeniu şi cercetătorii afirmă că trebuie să se conştientizeze faptul că exerciţiile fizice, chiar dacă sunt practicate ocazional, reduc riscurile bolilor.

Cercetările arată că în ţările europene, cu excepţia celor nordice, unde există un adevărat cult pentru mişcarea în aer liber, în mediul urban, în jur de 85% din persoanele adulte sunt sedentare. Şi aproape jumătate din persoanele sedentare nu realizează faptul că au un mod de viaţă nesănătos.

Această lipsă continuă de mişcare duce la îngăşare excesivă, apatie, cauzează stări de anxietate, provoacă boli de inimă şi depresii greu recuperabile. Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat sedentarismul inamicul numărul unu al umanităţii.

Ce face România?

Fără să ţină cont de recomandările Uniunii Europene (UE), guvernanţii români s-au gândit să reducă numărul orelor de educaţie fizică din scoli.

Într-un exces de zel, pentru a reduce numărul de ore din curricula şcolară, Ministerul Educaţiei a decis să taie orele de sport chiar dacă Parlamentul European a declarat sportul unul dintre punctele sensibile în curriculă. UE a cerut ţărilor membre să-i confere acestei discipline un caracter obligatoriu în şcoli şi licee, astfel încât elevii să beneficieze săptămânal de cel puţin trei ore de educaţie fizică.

Fie că este vorba de elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal, preferinţa pentru calculatoare este unanimă, copiii ajungând să petreacă ore în şir în faţa monitorului. Abandonarea activităţilor sportive în favoarea oricăror alte preocupări are cu siguranţă efecte negative pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

Primele efecte ale sedentarismului se fac simţite de la cele mai fragede vârste. Obezitatea şi anumite deformări ale coloanei vertebrale sunt doar cîteva exemple de anomalii apărute la copiii de vârstă şcolară.

Sănătatea elevilor, în strânsă legătură cu activitatea fizică, este în România o prioritate naţională. Cel puţin aşa reiese din textul Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, unde se precizează că: „educaţia fizică şi sportul sunt activităţi de interes naţional sprijinite de stat”. Cu toate astea, numărul orelor de sport poate fi redus.

Indice de masa corporal – Greutatea ideală

Obezitatea este diagnosticată atunci când indicele de masă corporală (IMC) este de 30 sau mai mare. Indicele de masă corporală (IMC) se calculează prin împărțirea greutății în kilograme (kg) la înălțimea dvs. în metri (m2) pătrat.

 • Sub 18,5 Subponderali
 • 18,5-24,9 Normal
 • 25,0-29,9 Supraponderal
 • 30,0-34,9 Obezitate (clasa I)
 • 35.0-39.9 Obezitate (Clasa II)
 • 40.0 și mai mult Obezitatea extremă (Clasa III)

Pentru majoritatea oamenilor, IMC oferă o estimare rezonabilă a grăsimii corporale. Cu toate acestea, IMC nu măsoară în mod direct grăsimea corporală, astfel încât unii oameni, cum ar fi sportivii musculari, pot avea un IMC în categoria obeză, chiar dacă nu au exces de grăsime corporală. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă IMC este o problemă.

Dacă credeți că ați putea fi obez și, mai ales, dacă sunteți preocupat de probleme de sănătate legate de greutate, consultați medicul sau furnizorul de servicii medicale. Impreună cu persoane specilizate puteți evalua riscurile pentru sănătate și puteți discuta despre opțiunile de pierdere în greutate.

Clasificare tipuri de obezitate

Clasificarea diverselor forme de obezitate este dificilă, mai ales în cazul grupării ei după aspecte sau tipuri.

Una dintre clasificări ar fi in funcție de surplusul în greutate:

 • Obezitate ușoară +10-15%
 • Obezitate moderată +15-20%
 • Obezitate gravă +20% și mai mult

Din punct de vedere al cauzelor, obezitatea, în general poate fi de două feluri:

 • Obezitatea exogenă sau simplă, care se datorează supraalimentației și lipsei de efort fizic, consumul energetic al organismului fiind prea scazut. Cei ce trec de la efort fizic intens la o viață comodă sau cei care trăiesc în condiții de macro si micro climat cu pierderi scăzute de calorii(gros îmbrăcați, staționarea în încăperi supraîncalzite, imobilizați la pat, etc.) sunt predispuși la obezitate;
 • Obezitatea endogenă, provocată de unele tulburări nervoase sau de un dezechilibru glandular(hermonal, endocrino-metabolic) poate fi:
  • Obezitatea hipofizară(boala lui Cushing)
  • Obezotatea tiroidiană
  • Obezitatea Zontek(numită de apă și sare)

Clasificare obezitate Jean Vague

Merită să fie menționată și clasificarea datorată lui Jean Vague, care distinge în două tipuri:

 • Obezitatea androidă, grasimea se acumulează mai mult in jumătatea superioară a corpului;
 • Obezitatea ginoidă, grăsimea se acumulează mai mult în jumătatea inferioară a corpului.

Obezitatea – cum iti poate pune sanatatea in pericol?

 1. Obezitatea rezultă, de obicei, dintr-o combinație de cauze și factori care contribuie, printre care:
 2. Genetica. Genele pot afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o depozitați și unde este distribuită grăsimea. Metabolismul poate juca, de asemenea, un rol eficient în corpul dumneavoastră transformând alimentele în energie și arde calorii în timpul exercițiilor fizice.
 3. Stilul de viață al familiei. Obezitatea tinde să se desfășoare în familii. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul de a vă îmbolnăvi este crescut. Nu numai din cauza geneticii. Membrii familiei au tendința de a-și împărtăși obiceiurile alimentare și de activitate similare.
 4. Inactivitate. Dacă nu sunteți foarte activ, nu ardeți multe calorii. Cu un stil de viață sedentar, puteți lua cu ușurință mai multe calorii în fiecare zi decât arzdeți prin exerciții fizice și activități cotidiene de rutină. Probleme medicale pot duce la scăderea activității, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.
 5. Dieta nesănătoasă și obiceiurile alimentare. O dietă bogată în calorii, lipsită de fructe și legume, plină de alimente fast-food și încărcată cu băuturi bogate în calorii, contribuie la creșterea în greutate. Creșterea în greutate este inevitabilă dacă consumăm în mod regulat mai multe calorii decât ardem. Și majoritatea regimurilor alimentare zilnice sunt prea mari în calorii, carbohidranti și sunt pline de băuturi fast-food și de băuturi calorice.
 6. Probleme medicale. Adesea la majoritatea oameni, obezitatea poate fi urmărită fiind o cauză medicală, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing și alte afecțiuni. Problemele medicale, cum ar fi artrita, pot duce, de asemenea, la scăderea activității, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.
 7. Medicamentatia. Unele medicamente pot duce la creșterea în greutate, dacă nu compensați prin dietă sau activitate. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente anti-convulsii, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante.
 8. Probleme sociale și economice. Cercetarea a legat factorii sociali și economici de obezitate. Evitarea obezității este dificilă dacă nu aveți zone sigure de a vă exercita. În mod similar, s-ar putea să nu fi fost cultivate din familie modalități sănătoase de gătit sau să nu existe suficienți bani pentru a cumpăra alimente sănătoase. În plus, persoanele cu care vă petreceți timpul, prietenii sau rudele pot influența greutatea mai ales dacă aceste persoane au probleme cu greutatea.
 9. Vârsta. Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii mici. Dar pe măsură ce îmbătrânim, modificările hormonale și un stil de viață mai puțin activ măresc riscul de obezitate. În plus, cantitatea de mușchi din corpul nostru tinde să scadă odată cu vârsta. Această masă musculară scăzută duce la o scădere a metabolismului. Aceste modificări reduc, de asemenea, necesarul de calorii și pot face mai greu să se mențină excesul de greutate. Dacă nu controlăm în mod conștient ceea ce mâncăm și devenim mai activ fizic.

Complicaţiile

Dacă sunteți obez, sunteți mai probabil să dezvoltați o serie de probleme de sănătate potențial grave, inclusiv:

 • Trigliceride înalte și colesterol de lipoproteine ​​cu densitate mare scăzută (HDL)
 • Diabetul de tip 2
 • Tensiune arterială crescută
 • Sindromul metabolic – o combinație de zahăr din sânge ridicat, hipertensiune arterială, trigliceride înalte și colesterol HDL scăzut
 • Boli de inimă
 • Accident vascular cerebral
 • Cancerul, inclusiv cancerul uterin, colului uterin, endometrului, ovarelor, sânului, colonului, rectului, esofagului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, rinichilor și prostatei
 • Tulburări de respirație, inclusiv apnee în somn, o tulburare de somn cu potențial grave în care respirația se oprește și începe în mod repetat
 • Boala vezicii biliare
 • Probleme ginecologice, cum ar fi infertilitatea și perioadele neregulate
 • Disfuncția erectilă și problemele de sănătate sexuală
 • Boala de ficat gras nonalcoolic, o afectiune in care grasimea se acumuleaza in ficat si poate provoca inflamatie sau cicatrizare
 • Osteoartrita

Calitatea vieții

Când sunteți obez, calitatea vieții de ansamblu poate fi diminuată. Este posibil să nu puteți face lucruri pe care le-ați făcut, cum ar fi participarea la activități plăcute, evitarea locurilor publice. Oamenii obezi pot întâmpina chiar și discriminări. Statisticile spun că un obez va trăi cu o medie de 20 de ani mai puțin deoarece funcțiile vitale se deteriorează mai accelerat și imediat regenerarea normală.

Alte aspecte legate de greutate care pot afecta calitatea vieții includ:

 • depresie
 • incapacitate
 • Probleme sexuale
 • Rușine și vină
 • Izolare socială
 • Performanță scăzută a muncii

Cum putem trata și preveni obezitatea?

Combate obezitatea prin sport

Indiferent dacă sunteți în pericol să deveniți obezi, în prezent supraponderali sau la o greutate sănătoasă, puteți lua măsuri pentru a preveni creșterea nesănătoasă în greutate și problemele de sănătate conexe. Nu este surprinzător faptul că pașii pentru a preveni creșterea în greutate sunt aceeași cu pașii de a pierde în greutate: exerciții fizice zilnice, o dietă sănătoasă și un angajament pe termen lung de a urmări ceea ce mâncați și beți.

 1. Faceți sport regulat. Trebuie să întrețineți o activitate de intensitate moderată între 2 și respectiv 4 zile pe săptămână pentru a preveni creșterea în greutate. Activitățile fizice includ și mersul pe jos și înotul.
 2. Urmați un plan de alimentație sănătoasă. Concentrați-vă pe alimentele cu conținut scăzut de calorii, nutritive, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Evitați grăsimile saturate și limitați dulciurile și alcoolul. Mâncați trei mese regulate pe zi cu gustare limitată. Încă mai puteți să vă bucurați de cantități mici de alimente bogate în grăsimi și de calorii înalte, ca un tratament ocazional. Doar asigurași-vă că alegeți alimente care duc spre o greutate potrivită și o sănătate bună de cele mai multe ori.
 3. Cunoașteți și evitați capcanele de alimente care vă fac să mâncați. Identificați situațiile care declanșează consumul în afara controlului. Încercați să păstrați un jurnal și să scrieți ce măncați, cât de mult mâncați, când mâncați, cum vă simțiți și cât de foame vă este. După un timp, ar trebui să vedeți că apar îmbunătățiri semnificative în controlul alimentației. Puteți să vă planificați înainte și să dezvoltați strategii pentru a trata aceste tipuri de situații și să rămâneți în controlul comportamentelor alimentare.
 4. Monitorizați greutatea în mod regulat. Persoanele care se cântăresc cel puțin o dată pe săptămână au mai mult succes în menținerea greutății corporale dorite. Monitorizarea greutății vă poate spune dacă eforturile depuse de dumneavoăstră dau rezultate și impun menținerea ritmului zilnic sau necesită ajustarea acestuia.
 5. Fiți consecvent. Adoptați planul de sănătate în timpul săptămânii, în weekend, iar în timpul vacanțelor și sărbătorilor, va crește posibilitatea de a menține planul alimentar iar șansele de succes pe termen lung vor fi vizibile.

Tratamente naturiste pentru slăbit împotriva obezității

Pot fi folosite și tratamente naturiste pe baze de plante și fructe ce ajută la normalizarea și echilibrarea stării de bine și a metabolismului.  Ele pot fi diverse și sub diverse forme. Câteva exemple eficiente și calitative sunt:

Turmeric Suc – detoxifiază organismul

Tumeric Suc Antiinflamator Natural

Este un suc natural, pur fără adaos de apă, conservanți sau chimicale. Unul din cele mai de top produse naturale antiinflamatoare cu o putere comparabilă cu a cortizonului și a paracetamolului. Are capacitatea de a inhiba producţia de citokine, compuşi care stau la baza proceselor inflamatorii.

Efecte sucului de turmeric:

 • detoxifiant
 • stimulent digestiv
 • antioxidant puternic
 • reduce colesterolul
 • antiinfecțios
 • antiinflamator
 • antiparazitar
 • antireumatoid
 • antitusiv
 • antitumoral superior
 • neuroprotector
 • subțiază sângele
 • antifungic
 • previne formarea trombilor vasculari

Substanţele bioactive din componența sucului de turmeric:

Cele mai importante ingrediente active din turmeric sunt:

 • curcumina
 • demetoxicurcumina
 • bisdemetoxicurcumina.

Cea mai intens studiată este curcumina. In plus, mai conține uleiuri volatile, zaharuri, proteine și rășini.GRAVIOLA Suc – antiparazitar 

Suc de Graviola

Este un sirop natural, pur fără adaos de apă, conservanți sau chimicale. Unul din cele mai de top produse din ultimul timp în medicina naturistă.

Efectele sucului de graviola:

 • antiinfecțios
 • antibiotic natural
 • antiparazitar
 • antifungic
 • anti-tumoral superior
 • detoxifiant
 • ameliorează efectele adverse ale chimio şi radioterapiei
 • anticonvulsivant
 • antidepresiv
 • antihelmintic
 • antifungic
 • citotoxic
 • febrifug
 • hipotensiv
 • stimulent digestiv
 • vasodilatator

Substanţele bioactive ale sucului:

Cele mai importante ingrediente active din Graviola sunt Acetogeninele si Enzimele.

Pentru ce se foloseste graviola?

 • tumori maligne și benigne,
 • hepatită și ciroză,
 • infecti bacteriene și virale,
 • depresii,
 • boli cardiovasculare,
 • inflamații de orice natură,
 • constipație,
 • Helicobacter Pylory,
 • boli ale sistemului nervos,
 • bolile cardiovasculare, previne infarctul, îmbunătăţeşte circulaţia, purifică sângele,

Noni Tahiti Suc – regenerează celulele

suc noni antistres

Sucul de noni este preţuit de mii de ani de băștinașii tahitieni pentru proprietăţile sale. Conţine micronutrienţi esenţiali capabili să asigure starea de bine și să îmbunătăţească sănătatea organismului.

Oferă energie, vitalitate și rezistenţă la stres și boli persoanelor sănătoase și ajută în numeroase afecţiuni, de la cele ușoare, la cele cronice, datorită proprietăţilor imunostimulatoare, antibacteriene, antitumorale, antioxidante, antiinflamatoare, antialergice, detoxifiante și energizante.

Proprietăţi noni:

 • detoxifică și energizează organismul, regenerează celulele;
 • susţine capacitatea de concentrare și memorare;
 • revitalizează organismul după perioade de convalescenţă sau stres;
 • combate radicalii liberi;
 • întărește imunitatea;
 • efect antialergic, antibacterian;
 • benefic în afecţiuni precum: ulcer gastric, diabet, hipertensiune arterială,
 • hipercolesterolemie, afecțiuni oncologice,
 • util în depresii, insomnii, oboseală cronică, dureri de cap, mialgii, dureri articulare,
 • îmbunătăţește procesele de digestie,
 • rol adaptogen, reglator al tensiunii, glicemiei, colesterolului,
 • adjuvant în renunţarea la fumat

Substanţe active din noni

 • 18 aminoacizi
 • Vitamine (Vitamina C, A, B1, B2, B6,B12, E), Minerale (Mg, Na, K, Fe, Mn, Ca, Cr)
 • Xeronina – Proxeronina – Scopoletina – Damnacantalul – Antrachinona

Green Coffee Slim – pastile naturale pentru slăbit cu cafea verde

Cafea verdeCafeaua Arabica este o specie de arbore de cafea, originară din sud-vestul Etiopiei; este cunoscută şi sub numele de “arborele de cafea din Arabia”,”cafea Montana” sau “cafea Arabica”. Este considerată a fi prima specie de cafea cultivată de mai bine de 1000 de ani, în sud-vestul Etiopiei.

Cafeaua verde, este reprezentată de acea cafea crudă, neprăjită, neprocesată, neprelucrată termic, ce are o aromă foarte intensă. Boabele sunt bogate în substanţe antioxidante, polifenoli, cu reprezentant de seamă acidul clorogenic, ce întârzie procesul de distrugere celulară deci amână îmbătrânirea celulelor.

Acidul clorogenic, are efecte antiinflamatoare şi antioxidante şi inhibă secreţia enzimei G6P, care, conform studiilor de specialitate, stabilizează semnificativ nivelul zahărului din sânge, acest aspect fiind foarte util persoanelor cu valori crescute ale glicemiei. Acidul clorogenic inhibă senzţia de foame, contracarează efectul radicalilor liberi şi întarzie îmbătrânirea celulelor.

În cafeaua verde mai există acidul cafeic, ce acţionează ca tonic general şi care are şi efect de detoxifiere, mai ales la nivelul ficatului. Cafeaua verde are şi efect de dezinfectant natural, fiind utilă împotriva infecţiilor cu virusuri şi bacterii, are efect antiinflamator şi antipiretic (de scădere a febrei). Alt efect demn de interes, este acela hipolipemiant prin scăderea nivelului colesterolului (în special al LDL colesterol).

Produsul este recomandat ca:

 • adjuvant în curele de slăbire
 • optimizare a funcţiei sistemului circulator
 • optimizare a activităţii sistemului imunitar
 • creşterea acuităţii vizuale
 • reduce incidenţa apariţiei cancerului (fiind un antioxidant puternic)
 • recomandat pentru efectul cosmetic, respectiv de catifelare a pielii şi nu în ultimul rând, amintim efectul antiîmbătrânire, de care, evident, ne bucurăm cu toţii.

Zeolit – util in gastrită

Zeolit Detoxifiant Capsule„Piatra care fierbe” este un mineral, o combinaţie de aluminosilicaţi de Ca, K, Na şi Mg. Are o structură microporoasă, în formă de fagure, încărcat negativ, caracteristică ce-l face unic în regnul mineral.

Datorită structurii şi încărcării negative, atrage toxinele, metalele grele, conducându-le în afara corpului, prin tranzitul intestinal.

Este singura substanţă încărcată negativ, ce interacţionează direct cu celulele afectate, absoarbe şi neutralizează radicalii liberi, toxinele, metalele grele. Zeolitul reacţionează ca un burete şi absoarbe radicalii liberi, particule cancerigene, virale, bacteriene, metale grele (mercur, plumb, cadmiu, arseniu).

Are efect de chelatare în îndepărtarea metalelor grele, a pesticidelor, ierbicidelor şi a altor substanţe toxice încărcate pozitiv, aflate în organismul nostru, are acţiune de activare limfocitară şi de stimulare a sistemului imunitar.

Ce este spectaculos la Zeolit, este faptul cum acesta lucrează: captează metalele grele, radicalii liberi, pesticidele, radiaţiile, toxinele, poluanţii, prinzându-le ,,ca într-o capcană “, eliminându-le pe cale naturală. Creșteți consumul de apă cu minim 2 pahare pe zi, în perioada consumului de Zeolit.

Beneficii zeolit:

 • adjuvant în detoxifierea corpului, în intoxicaţia cu metale grele, pesticide, ierbicide, iradiere foarte util în gastrita hiperacidă, infecţii intestinale, infecţii virale, parazitare şi bacteriene,
 • util în combaterea stresului oxidativ şi în scăderea gradului de îmbătrânire celulară,
 • optimizează ph-ul organismului (cu inducerea valorii normale spre alcalină),
 • normalizarea ritmului cardiac şi tensiunii arteriale, eliberarea tensiunii şi spasmelor musculare,
 • reduce riscurile atacurilor epileptice,
 • optimizează funcţia ficatului şi a rinichilor (prin normalizarea valorii transaminazelor, bilirubinei, creatininei şi ureei sanguine), scade consumul de analgezice şi narcotice crescând concentraţia de fier în afecţiunile tumorale.

Kinetoterapia în supraponderabilitate şi obezitate

Kinetoterapia are un rol important în optimizarea stării de sănătate şi aducerea sau menţinerea organismului la greutatea ideală.

Beneficiile scăderii în greutate asupra sănătăţii sunt:

 • mortalitatea generala se reduce;
 • reducerea cu 40% a mortalităţii prin cancerul determinat de supraponderabilitate;
 • tensiunea arterială scade;
 • glicemia bazală se ameliorează;
 • spectrul lipidic se îmbunătăţeşte.

Obiectivele kinetoterapiei in obezitate sunt:

 • scaderea greutăţii corporale spre o greutate corporală ideală;
 • tonifierea organismului , în special a musculaturii abdominale;
 • creşterea capacităţii la efort a organismului;
 • îmbunătaţirea respiraţiei şi mărirea ventilaţiei pulmonare;
 • îmbunătăţirea stării fizice şi psihice;
 • prevenirea instalarii altor afecţiuni generate de obezitate;
 • prevenirea hipotoniei gastrice şi intestinale;
 • înlăturarea afecţiunilor asociate;

Ce nu se recomandă persoanelor obeze

activitatea fizica o viata activa pentru a trata reumatismul

 1. Exerciţiul fizic este principalul mijloc prin care persoanele obeze pot scăpa de kilogramele în plus, cu toate acestea exerciţiile fizice trebuiesc realizate după consultul unui doctor. Acest lucru ajută la determinarea bolilor specifice persoanelor obeze şi realizarea unui program individual fară a prezenta riscuri pentru pacient. Programul de exerciţii fizice trebuie sa fie cât mai sigur pentru sănătate, astfel încât să fie bazat pe necesităţile fiecarei persoane în parte. Obezitatea poate agrava probleme deja existente ale organismului provocând uzura prematură a cartilajelor oaselor membrului inferior. Mersul pe jos pe perioade lungi poate să contribuie la accentuarea problemelor articulare.
 2. Nu este recomandată, de asemenea, banda de alergare deoarece pune presiune pe articulaţiile membrului inferior şi poate cauza accidentări.
 3. Tratamentul obezităţii prin kinetoterapie poate fi format dintr-un complex de exerciţii cardio, exerciţii pentru eliminarea apei şi grasimilor din organism, exerciţii de tonifiere musculară în zona deficitară. Se recomandă începerea activităţii fizice cu o intensitate scazută unde se vor arde lipidele iar treptat se va marii intensitatea activităţii fizice şi se vor arde glucidele.

Slăbirea este un proces greu de atins şi foarte greu de menţinut. Se indică slăbirea în trepte, adică perioade de slăbire de 3 luni alternate cu perioade de menţinere a greutăţii de circa 3-6 luni, şi nu este indicată o slăbire mai mare de 0,75 kg pe săptămână. O scădere prea mare în greutate într-un timp scurt nu va putea fi menţinută şi reprezintă un efort imens pentru inimă.

Kinetoterapia sau gimnastica medicală la supraponderali începe cu o parte introductivă în care se execută mers, variaţii de paşi, exerciţii pentru încalzirea generală a aparatului locomotor şi se continuă cu o parte fundamentală care cuprinde exerciţii cu diferite obiecte, exerciţii de respiraţie, iar ca parte de încheiere se vor executa exerciţii de relaxare şi respiraţie în care efortul scade treptat.

Principiile de baza ale exerciţiului fizic de care trebuie sa se tine seama la supraponderali sunt:

 • exerciţiile se executa lent şi ritmic , fară a se executa mişcări bruşte
 • exerciţiile se execută din poziţii stabile, care să permită un maxim de randament muscular
 • progresivitatea exerciţiilor trebuie să fie lentă , de la exerciţii cu o intensitate mică spre exerciţii cât mai complexe ca intensitate

Plan de exercitii fizice pentru obezitate

Etapa I (1-2 săptămâni)

Obiective:

 1. Pregătirea organismului pentru efort
 2. Reducerea durerii în articulaţiile afectate
 3. Îmbunătăţirea mobilităţii articulare daca este cazul
 4. Refacerea elasticităţii ţesutului periarticulare
 5. Creşterea capacităţii generale la efort
 6. Îmbunătăţirea calităţii vieţii

Etapa II (3-4 săptămâni)

Obiective

 1. Reducerea durerii în articulaţiile afectate
 2. Creşterea capacităţii generale la efort
 3. Creşterea forţei musculare
 4. Îmbunătăţirea calităţii vieţii
 5. Tonifierea musculaturii întregului corp

Se folosesc exerciţiile din prima etapă cu creşterea numărului de repetări și serii în primă fază. Pe parcurs se vor introduce treptat mingia medicinală de 2-3 kg, gantere de 0,5-2 kg, săculeți de nisip de 1-2 kg pentru a îngreuna şi mai mult exerciţiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.