Gastrita, simptome, cauze și tratament de la natură

simptome gastrita si regim gastrita

Gastrita poate să apară spontan (gastrita acută), dar poate să se instaleze și în timp mai îndelungat (gastrita cronică). În unele cazuri, gastritele netratate pot conduce la ulcere și chiar și la creșterea riscului unui cancer stomacal. Din fericire, în majoritatea cazurilor, simptomele neplăcute cauzate de gastrite trec cu tratamentul adecvat.

Te doare des stomacul? Suferi de grețuri și chiar vărsături? Te chinuie desele senzații de balonare? Este posibil să suferi de una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive, gastrita.

Ce este gastrita?

gastrita simptone gastrita acuta

Termenul este unul general, folosit pentru inflamațiile mucoasei stomacale. Cauzele apariției gastritei sunt multe, și pot fi infecţioase, medicamentoase, inflamatorii, dar și autoimune. În alte cazuri, gastrita este cauzată de expunerea la substanțe  toxice sau în condiții de stres prelungit.

Simptome

Simptomele care pot ascunde o gastrită sunt:

 • Dureri, senzații de ”arsuri” în etajul abdominal superior, care se pot fie agrava, fie ameliora sub consumul unor alimente
 • Grețuri
 • Vărsături
 • Senzație de preaplin în etajul abdominal superior
 • Balonare
 • Gastrita se poate instala și fără a prezenta simptome alarmante

Cauze aparitie gastrita

Următorii factori pot crește riscul apariției unei gastrite:

 • Infecții bacteriene. Deși infecția cu Helicobacter pylori este una dintre cele mai comune, doar unele persoane vor prezenta simptome gastrice. Problema nu este încă suficient studiată, dar se consideră că vulnerabilitatea în fața infecției poate fi genetică sau poate fi cauzată de diferite diete, precum și de consumul de alcool și fumat.
 • Consumul frecvent de medicamente analgezice. Cele mai banale analgezice, cum sunt aspirina sau ibuprofenul, pot cauza atât gastrită acută cât și cronică, deoarece pot ataca mucoasa stomacală.
 • Vârsta poate fi deasemeni un factor de risc. Mucoasa stomacală se subțiază în mod natural în timp. Totodată, crește posibilitatea de a contacta o infecție cu Helicobacter pylori sau a unei tulburări autoimune.
 • Nici copiii nu sunt lipsiți de riscul unei gastrite. Cea mai frecventă cauză este o infecție cu Helicobacter pylori, dar poate fi cauzată și de reflux biliar, infecții cu diverși viruși sau bacteriene, dar și utilizarea prelungită a unor medicamente care irită mucoasa stomacală.
 • Consumul excesiv de alcool. Alcoolul irită și erodează mucoasa stomacală, făcându-l vulnerabil la sucurile digestive.
 • Stresul prelungit. Stresul, alături de alcool, este una dintre cele mai comune cauze care pot conduce la gastrită.
 • Boli autoimune. Gastrita autoimună poate să apară adeseori la pacienții bolnavi de diabetul de tip 1. Adeseori, acest tip de gastrită este asociat unor carențe de vitamina B-12.

Complicații gastrite netratate

Indiferent de cauze, gastritele netratate pot duce la ulcere stomacale și chiar și sângerări. În unele cazuri, gastritele cronice lipsite de tratament adecvat pot crește riscul apariției unui cancer stomacal.

Alegerea tratamentului adecvat

Simptomele gastritei sunt relativ comune și multe dintre ele nu necesită tratament de specialitate. Adeseori acestea pot fi diminuate sau chiar eliminate prin consumul unor anumite suplimente sau/și vitamine, sau prin introducerea unei alimentații corespunzătoare.

Cu toate acestea, există cazuri în care consultul medical este obligatoriu. Astfel, dacă observați sângerări stomacale, aveți vărsături cu urme de sânge sau scaune de culoare neagră sau sângeroase consultați de urgență medicul de specialitate.

Regim gastrita –  Ce sa mananci?

gastrita dieta ce sa mananci regim

Sunt cateva alimente care te pot ajuta sa iti manageriezi gastrita si sa reduci simptomele neplacute. Printre acestea, se numara:

 • alimente bogate in fibre precum mere, fulgi de ovaz, brocoli, morcovi si fasole
 • alimente cu continut redus de grasimi precum peste, pui, si piept de curcan
 • alimente cu o aciditate redusa sau mai alcaline precum legumele
 • bauturi necarbogazoase
 • bauturi fara cafeina
 • probiotice precu kombucha, iaur, kimchi si sauerkraut

Alimente pe care sa le eviti daca ai gastritaalimente de evitat gastrita dieta

 

In dieta pentru gastrita trebuie sa evitati alimentele bogate in grasimi deoarece acestea pot inflama stomacul. Alte alimente care trebuie evitate sunt:

 • alcool
 • cafea
 • rosii si unele fructe
 • sucuri de fructe
 • alimente grase
 • sucuri si bauturi acidulate
 • mancare picanta

 

Remedii naturiste in tratamentul gastritei

Moringa Bao

Moringa este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea gastritelor. Există studii de laborator care au demonstrat încă în 2006 eficiența Moringa Bao în tratarea acestor afecțiuni neplăcute și periculoase. Extractul de Moringa Bao are capacitatea de a reduce inflamațiile cauzate de Helicobacter pylori. Totodată, Moringa Bao va crește rezistența față de această bacterie. În plus, este o importantă sursă de antioxidanți, care vor îmbunătăți starea generală de sănătate.

Beneficiile furnizate de Moringa Bao nu se opresc aici. Capsulele Moringa Bao combină beneficiile arborelui Moringa oleifera cu cele ale baobabului african.

Extractul de moringa oleifera este o importantă sursă de vitamine, minerale și fitonutrienți, printre care calciu, fier, potasiu, betacaroten, luteine, fiind totodată un important furnizor de proteine valoroase.

În ce privește arborele de baobab, acesta contribuie cu un important aport de vitamina C, calciu, și o întreagă serie de compuși bioactivi.

Produsul Moringa Bao este îmbogățit cu pulbere din frunze de aloe vera, drojdie de bere, pulbere din semințe de struguri, lăptișor de matcă liofilizat, precum și pulbere de luteină și pulbere de astaxantină, toate într-o compoziție echilibrată pentru eficiență maximă.

Turmeric curcuma

Există o întreagă serie de studii pe grupuri controlate de pacienți cu diferite tipuri de gastrite, care demonstrează că extractul de turmeric curcuma are capacitatea de a elimina infecțiile cu Helicobacter pylori. De asemeni, a fost demonstrată și capacitatea de a reduce hiperaciditatea stomacală, o altă cauză favorizantă a gastritelor.

În plus, extractul de turmeric curcuma are capacitatea de a inhiba producția de citokine cu potențial inflamator.

Deasemeni, turmeric curcuma este o importantă sursă de antioxidanți, cu rol de îmbunătățire a stării generale de sănătate.

Se recomandă zilnic consumul de 15 ml de suc de turmeric curcuma în stare pură, sau diluat într-un pahar de apă. Doza poate fi crescută la nevoie cu încă 10 ml, seara.

Noni Juice Tahiti

Grație conținutului ridicat de fibre, Noni Juice are capacitatea de a combate hiperaciditatea gastrică, protejând astfel mucoasa intestinală. Totodată, datorită capacității de a preveni stările depresive și de reducere a stresului, va fi de un real ajutor și în tratarea gastritelor pe fond de stres.

Pentru eficiență maximă, se recomandă consumul de 30 ml dimineața pe stomacul gol, completat cu o doză de 20 ml seara. De asemeni, specialiștii recomandă ca Noni Juice Tahiti să fie sorbită încet, în înghițituri mici, pentru o absorbție echilibrată.

Efectele benefice ale Noni Juice nu se opresc aici. Este larg recunoscută capacitatea terapeutică a acestui produs și în tratarea alergiilor, a astmului și a afecțiunilor aparatului respirator în general. Este eficient în bolile cardiace, renale, precum și în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Este un adjuvant benefic al tratamentului obezității. Totodată, consumul de Noni Juice va încetini procesul natural de îmbătrânire și va crește nivelul general de energie.

Aloe Ferox Juice

Aloe Ferox Juice este un produs excelent pentru ameliorarea problemelor sistemului digestiv. Grație proprietății antiinflamatorii, consumul de Aloe Ferox Juice va reduce inflamațiile mucoasei stomacale. În același timp, fiind și un important agent antisepcit, va reduce infecția bacteriană cu Helicobacter pylori.

Prin aceste acțiuni combinate, Aloe Ferox Juice va combate eficient nu doar simptomele gastritei, ci chiar și cauzele care au dus la apariția acestei afecțiuni.

Totodată, sucul de Aloe Ferox vine cu un aport însemnat de aminoacizi, proteine, enzime, vitamine, precum și o întreagă serie de minerale și oligoelemente, care au capacitatea de a stimula sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.